CMMI röviden

Kategória: CMMI — SQI Kft.

A CMMI® modellt (Capability Maturity Model Integration) a Carnegie Mellon Egyetem Software Engineering Institute-ja fejlesztette, az Amerikai Védelmi Minisztérium (US. Department of Defense) támogatásával.

A modell kidolgozásának célja a korábban a szoftverfejlesztésben, rendszerfejlesztésben és termékfejlesztésben leggyakrabban alkalmazott modellek, megközelítések összevonása volt egyetlen modellé, amelyet bármely, szoftverfejlesztéssel (is) foglalkozó szervezet alkalmazhat, a teljes szervezet érettségének és / vagy egyes folyamatai képességének növelésére.
A CMMI® modell a következő szabványokat / modelleket / megközelítéseket integrálja:

 • Capability Maturity Model for Software (SW-CMM) v2.0 draft C,
 • Electronic Industries Alliance Interim Standard (EIA/IS) 731, Systems Engineering Capability Model (SECM),
 • Integrated Product Development Capability Maturity Model (IPD-CMM) v0.98,
 • A modell az ISO/IEC 15504 Technical Report for Software Process Assessment-ben leírt modellel, vagyis a SPICE modellel is kompatibilis.

A fentiekből következik, hogy a CMMI® modell a következő területeken (diszciplínákban) alkalmazható:

 • szoftverfejlesztés (SW),
 • rendszerszervezés- és fejlesztés (SE),
 • integrált termék- és folyamatfejlesztés (IPPD).

A szoftverfejlesztés a CMMI® modell kötelezően választandó diszciplínája. A szervezet tevékenységének típusa szerint, ez a diszciplína kiegészíthető a rendszerszervezésre- és fejlesztésre vonatkozóval, és / vagy az integrált termék – és folyamatfejlesztésre vonatkozóval. A SE diszciplína nem tartalmaz további elemeket a SW diszciplínához viszonyítva: a modell ugyanazon követelményeit különbözőképpen kell értelmezni a szoftver- illetve a rendszerfejlesztésre vonatkozóan. Az integrált termék- és folyamatfejlesztés egy sajátos működési mód a szervezeten belül: a rendszer / szoftverfejlesztés különálló csapatokban történik, s ezek tevékenységének összehangolása külön figyelmet, energiát igényel. Ha egy szervezet „integráltan” működik, bizonyos plusz-követelményeket is ki kell elégítenie.
A diszciplína kiválasztása után a CMMI® modell alkalmazásához a modell lépcsős vagy folytonos megközelítését is ki kell választani.
A lépcsős megközelítés a szervezet egészére vonatkozóan határoz meg érettségi szinteket. A folytonos megközelítés az egyes folyamatokra vonatkozóan képességi szinteket azonosít.
2006. augusztus 25-én adta ki a SEI a CMMI® v1.2-es változatát. A felhasználók számára a modell új verziója csak 2006 szeptemberének közepétől vált elérhetővé. A CMMI® modell alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok alapján, a CMMI®-t fejlesztő csapat több változtatást is eszközölt a modell szerkezetében, a folyamatokban, valamint a sajátos és általános célok között.
A CMMI v1.2 modell leírása a CMMI® for Development, Version 1.2, CMMI-DEV, V1.2, CMU/SEI-2006-TR-008, ESC-TR-2006-008. Improving processes for better products. Címen, a http://www.sei.cmu.edu/cmmi/models/ helyen található.
Az új verzióban a korábbihoz képest eszközölt módosítások célja, lényege a következő:

 • a CMMI® modell komplexitásának és méretének csökkentése,
 • a modell által lefedett területek növelése,
 • a modell auditálásával kapcsolatos bizalom erősítése.

A CMMI® v1.2 a következő lényeges változásokat tartalmazza a modell korábbi verziójához képest:

 • a modell nevét „CMMI® for Development”-re (Fejlesztésben alkalmazott CMMI®) változtatták ,
 • a lépcsős és folytonos megközelítést egyetlen dokumentumban mutatják be,
 • a modell kiegészült hardverfejlesztésre vonatkozó útmutatókkal,
 • az általános jellemvonásokat és a magas szintű gyakorlatokat eltávolítotása a modellből,
 • az általános célok és gyakorlatok leírását kiegészítették, kitérve arra is, hogy az általános gyakorlatok miképpen függnek össze bizonyos folyamatok sajátos gyakorlataival,
 • a GG1 általános cél neve: „Sajátos gyakorlatok végrehajtása” (mivel megszűnt a sajátos gyakorlatok felosztása alapgyakorlatokra és a magasabb szintű gyakorlatokra),
 • megszűnt a modell külön beszállításra vonatkozó része (Supplier Sourcing), az Integrált beszállítókezelést (ISM) összevonták a Beszállítói megállapodás menedzsmenttel (SAM),
 • csökkentették a modellből kizárható folyamatokat: jelenleg az egyetlen kizárható folyamat a Beszállítói megállapodás menedzsment (SAM),
 • a Szervezeti szintű folyamatok meghatározása (OPD) és az Integrált projektmenedzsment (IPM) a munkakörnyezetre vonatkozó információkkal egészült ki,
 • a Szervezeti szintű folyamatszemlélet (OPF) és az Integrált projektmenedzsment (IPM) esetében hangsúlyosabbá vált a folyamatok intézményesítése,
 • az Integrált folyamat- és termékfejlesztésre (IPPD) vonatkozó sajátosságokat bevonták a Szervezeti szintű folyamatok meghatározása (OPD) és az Integrált projektmenedzsment (IPM) folyamatokba, egyszerűsítették az integrált munkavégzésre vonatkozó leírásokat, és a modell többi részével konzisztenssé tették őket.

Nincsenek megjegyzések »

Nincsenek még megjegyzések.

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó véleményekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word