CMMI rĂśviden

Kategória: CMMI — SQI Kft.

A modell mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄval Ăśsszhangban mĂłdosĂ­tottĂĄk az auditĂĄlĂĄsra ĂŠs oktatĂĄsra vonatkozĂł kĂśvetelmĂŠnyeket is.
A CMMIÂŽ v1.2 modell alapja a CMMIÂŽ Keret (CMMIÂŽ Framework), mely tartalmazza a modell leĂ­rĂĄsĂĄt, a modell auditĂĄlĂĄsĂĄnak leĂ­rĂĄsĂĄt, valamint a modell oktatĂĄsĂĄval kapcsolatos anyagokat.
A CMMI® modellnek több része van. Egyik a minden nézetben közös un. „Shared CMMI® material” (Megosztott CMMI® anyag), amely a modell szerkezetének leírását, elemeit, valamint az általánosan használható folyamatokat írja le.
A megosztott (minden esetben érvényes) anyagokon kívül vannak un. „CMMI® Constellations”, „CMMI® konstellációk”.
A konstellációk tulajdonképpen valamilyen szakterülethez kapcsolódó sajátos folyamatokat írnak le. A következő ilyen szakterületeket azonosították: fejlesztés, beszerzés, szolgáltatás. Az alapelv az, hogy a CMMI® modell „megosztott” anyagait minden esetben használni kell, míg a különböző konstellációkra vonatkozó részeket az egyes szakterületek alkalmazóinak kell használniuk.
Jelenleg csak a fejlesztĂŠsre vonatkozĂł rĂŠsz kerĂźlt leĂ­rĂĄsra, mely a hardver- ĂŠs szoftverfejlesztĂŠst egyarĂĄnt lefedi. 2007-2008-ban vĂĄrhatĂł a beszerzĂŠs ĂŠs szolgĂĄltatĂĄs sajĂĄtossĂĄgait leĂ­rĂł rĂŠszek elkĂŠszĂźlĂŠse.
a CMMI® modell legnagyobb előnye ugyanis, hogy mindkét megközelítésben ugyanazon elemeket tartalmazza, a különbség maximum az elemek csoportosításában van, Mindkét megközelítésben a következő alapelemeket találjuk:

 • folyamatok (Process area, PA),
 • sajĂĄtos cĂŠlok (Specific goals, SG),
 • sajĂĄtos gyakorlat (Specific practices, SP),
 • ĂĄltalĂĄnos cĂŠlok (Generic goals, GG),
 • ĂĄltalĂĄnos gyakorlat (Generic practices, GP).

Lépcsős megközelítésben a folyamatokat érettségi szintek (Maturity Levels. ML) szerint csoportosíthatjuk. Minden érettségi szinthez bizonyos számú, jól meghatározott folyamat tartozik.
Folytonos megkĂśzelĂ­tĂŠsben minden folyamatnak kĂŠpessĂŠgi szintjei (Capability Levels, CL) vannak. Ezen felĂźl a folyamatok csoportokba sorolhatĂłk, aszerint, hogy milyen cĂŠlt szolgĂĄlnak a szervezetben.
A modell új verziójának szerkezete a következő:

A CMMI v1.2 struktĂşrĂĄja

1. ĂĄbra: A CMMIÂŽ V1.2 szerkezete

A CMMIÂŽ modell pontos meghatĂĄrozĂĄst tartalmaz minden elem esetĂŠben. Az alĂĄbbiakban felsoroljuk a legfontosabb elemekhez kapcsolĂłdĂł definĂ­ciĂłkat:

 • SajĂĄtos cĂŠlok (specific goals - SG): leĂ­rjĂĄk, hogy mit kĂśtelező implementĂĄlni ahhoz, hogy kielĂŠgĂ­tsĂźk az adott folyamat kĂśvetelmĂŠnyeit.
 • SajĂĄtos gyakorlatok (specific practices - SP): a sajĂĄtos cĂŠlok elĂŠrĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges munkĂĄk.
 • ÁltalĂĄnos cĂŠlok (generic goals - GG): lĂŠpcsős megkĂśzelĂ­tĂŠsben minden folyamatcsoportnak csak egy ĂĄltalĂĄnos cĂŠlja van; ez megmutatja, hogy a folyamat mikor eredmĂŠnyes, ismĂŠtelhető ĂŠs tartĂłs. Az ĂĄltalĂĄnos cĂŠllal hatĂĄrozzuk meg, hogy egy folyamatcsoport mikor kielĂŠgĂ­tett.
 • ÁltalĂĄnos gyakorlatok (generic practices - GP): IntĂŠzmĂŠnyesĂ­tĂŠst nyĂşjtanak, mely biztosĂ­tja, hogy a folyamatcsoporthoz rendelt folyamatok eredmĂŠnyesek, ismĂŠtelhetőek ĂŠs tartĂłsak.
 • AlĂĄbontott /rĂŠszletes gyakorlatok (subpractices). A CMMIÂŽ-ben a gyakorlatokhoz minden esetben kapcsolĂłdnak alĂĄbontott gyakorlatok. Ezek rĂŠszletes leĂ­rĂĄsok, melyek ĂştmutatĂĄst nyĂşjtanak a sajĂĄtos ĂŠs ĂĄltalĂĄnos gyakorlatok ĂŠrtelmezĂŠsĂŠhez; alkalmazĂĄsi Ăśtleteket adnak, melyek hasznosak lehetnek a folyamatfejlesztĂŠsben.
 • Tipikus munkatermĂŠk-leĂ­rĂĄsok (typical work products): a CMMIÂŽ modell tartalmaz mĂŠg tipikus munkatermĂŠk-leĂ­rĂĄsokat, amelyek abban segĂ­tenek, hogy a CMMIÂŽ-t alkalmazĂłk megĂŠrtsĂŠk, mi szolgĂĄltathat bizonyĂ­tĂŠkot arra nĂŠzve, hogy egy gyakorlatot tĂŠnylegesen vĂŠgrehajtanak egy szervezetben.
 • SzakterĂźlethez kapcsolĂłdĂł „hatĂĄs-erősĂ­tők” (discipline amplifications): a modellben leĂ­rĂĄsra kerĂźltek mĂŠg un. „szakterĂźlethez kapcsolĂłdĂł hatĂĄs-erősĂ­tők” (discipline amplifications), amelyek a szoftverfejlesztĂŠs, rendszerfejlesztĂŠs vagy integrĂĄlt munkavĂŠgzĂŠs esetĂŠben nyĂşjtanak ĂştmutatĂĄst a CMMIÂŽ kĂśvetelmĂŠnyek ĂŠrtelmezĂŠsĂŠben.

Nincsenek megjegyzések »

Nincsenek még megjegyzések.

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó véleményekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word